Stálá expozice "Rožmberská lazebna"

Lazebna

Vešínská lazebna pravděpodobně stávala ve Velešíně již ve 2 pol. 13. století pro potřeby řemeslníků a sloužících na hradě Velešín. Lazebna jistě byla dřevěná a spravovala ji správa hradu, pravděpodobně purkrabí, který měl někoho, kdo se o lazebnu staral.
O velešínské lazebně se poprvé dovídáme z roku 1360. Od roku 1387 vlastní velešínské panství Oldřich I. z Rožmberka. Od té doby můžeme hovořit o „Rožmberské lazebně“. Lazebnu vlastnil farář. V roce 1402 farář Jan Řečička předal lázeň obci. Od té doby byla lázeň majetkem města, která ji pravděpodobně lazebníkovi pronajímala. Lazebna možná fungovala do roku 1750, neboť v tereziánském katastru z roku 1757 se řemeslo lazebnické již nevyskytuje. A to byl konec „Rožmberské lazebny“.
Napájení lazebny vodou fungovalo ještě do roku 1788, kdy byl upravován rybník na návsi, z něhož tekl potok kolem lazebny a dále k Malši. Rybník byl definitivně zrušen v roce 1843. Ten byl původně napájen potokem, který přitékal od kovárny č.p. 12 a z rybníka po svahu dolů na Latrán.


V historickém domě KANTŮRKOVEC, Latrán 20, VELEŠÍN (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 725 919 382)

Několik fotografií.. 

roz lazebna 1 m roz lazebna 2 m roz lazebna 3 m
roz lazebna 4 m roz lazebna 5 m roz lazebna 6 m

 

@import url('https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css');